Împrejurimile Bucureștiului (Sud)

Tourist route


Despre

Distanța: 40 km
Timp estimat: 1 oră cu mașina și 10-12 ore de ședere

În urmă cu vreo 10 ani, Bucureștiul se număra printre capitalele europene cu cea mai mică suprafață de spațiu verde per cap de locuitor. Ei bine, lucrurile s-au schimbat considerabil în timp. Parcurile au fost reamenajate, iar gradinile blocurilor sunt cu mult mai multă atenție îngrijite de bucureșteni.
Dar cea mai mare realizare este de departe înființarea de curând a Parcului Natural Văcărești chiar în inima capitalei, acesta fiind cel mai mare parc natural urban din Europa. Aici te și sfătuim să îți începi acest itinerariu gândit în special pentru persoanele care vor să petreacă puțin timp în natură, dar fără să se îndepărteze prea mult de București.

După ce ți-ai făcut încălzirea în Văcărești, îți recomandăm Parcul Natural Comana, aflat la aproximativ 40 km sud și la doar câțiva pași de Dunăre. Aici vei avea câteva lucruri de făcut și de văzut, însă te atenționăm că în unele weekenduri de vară locul poate deveni un pic aglomerat. Cu toate astea, își merită drumul!

1. Parcul Natural Văcărești

Pentru înființarea acestei arii protejate, au fost necesari 5 ani de lobby din partea asociațiilor pentru protecția mediului. Dar ce poate fi mai frumos ca atunci când eforturile tale îți sunt răsplătite? Parcul Natural Văcărești include 190 de hectare de spaţiu verde și este casa a 97 de specii de păsări (45 specii aflate în diferite faze de protecție) și mamifere ca: vidra (specie protejată), vulpea, nevăstuica, enotul. De asemenea, aici se găsesc și alte specii precum țestoasa de uscat și cea de apă.

Și când te gândești că locul ăsta s-a format singur chiar în inima orașului și într-un timp atât de scurt?! Rezervația încă nu este amenajată corespunzător, dar asta îi păstrează încă farmecul sălbatic. Totuși, ce putem să-ți mai spunem este că se lucrează în acest moment la un proiect de amenajare a spațiului.

2. Parcul Natural Comana

Puțini știu că a doua deltă a României se află la doar 40 de km sud de capitala țării. Comana a fost transformat în Parc Natural în anul 2004 și adăpostește 141 de specii de păsări, 3 specii de pești, stejari seculari, 31 de specii de mamifere dintre care 5 protejate, 8 specii de reptile și peste 1250 de specii de plante.

Atracții turistice în Comana:

Delta Neajlovului – este considerate a doua delta a țării ca biodiversitate, cuprinzând un ecosistem comparabil cu cel din Delta Dunării.

Balta Comana Mică – pentru pasionați, pe această baltă se poate pescui în schimbul unei taxe de 60 lei pentru 12 ore.

Parcul de aventură Comana – s-a deschis în 2014 și conține 4 trasee pentru copii și 3 trasee pentru adulți. Iar pentru absolut toți cei care au drum aici este tiroliana ce traversează lacul.

Mănăstirea Comana – o oprire la mănăstirea-cetate ctitorită de Vlad Țepeș (Dracula) în 1461 este obligatorie. Mănăstirea din momentul actual este impresionantă din punct de vedere arhitectural cu 5 turnuri de apărare ieșite în afara zidurilor.

Casa Comana – recomandăm acest loc pentru cei care vor să-și prelungească șederea și să înnopteze, pentru cei care vor să mănânce preparate proaspete și savuroase din bucătăria românească sau internațională și pentru cei care vor să se relaxeze în centrul lor SPA cu dotări moderne.

Puncte din rută